Psycho-oncologie
Vul een subtitel in

Psycho-sociale aspecten van kanker


Kanker heeft niet alleen een grote fysieke impact maar heeft ook invloed op hoe je je mentaal voelt, op je relaties, op je zelfbeeld etc. Voor velen is kanker een ontwrichtende ervaring die de fundamenten van het leven op losse schroeven zet. Iedereen heeft zijn eigen manier om zich aan deze  gebeurtenissen aan te passen en vervolgens te verwerken.  

Veel van de emotionele problemen die mensen met kanker ervaren kunnen vertaald worden in verdriet om verlies. Bijvoorbeeld het verlies van lichamelijke gezondheid, verlies van controle, verlies van toekomstperspectief, verlies van mogelijkheden, etc.  Ook angst (voor herval of progressie) is een thema dat vaak speelt. 

Heel wat patiƫnten beschrijven een gevoel van vervreemding. Ze hebben het gevoel er niet meer bij te horen, geen deel meer uit te maken van de 'wereld van de gezonden'. Men beleeft het leven vaak anders ('ik sta aan de zijlijn').

Naast de negatieve impact die kanker kan hebben, kan het soms ook positieve effecten hebben zoals verdieping van de relatie, bewuster leven en genieten.

Partners van mensen met kanker signaleren vaak psychologische problemen als depressie, angst en psychosomatische klachten. Voor veel partners is het daarom aan te bevelen dat ze ook steunpunten zoeken buiten de relatie. Partners die goed ondersteund worden door derden blijken minder lichamelijke en psychologische klachten te ontwikkelen.

Psycho-oncologische begeleiding

Op de oncologie-afdelingen van de ziekenhuizen zijn er psychologen werkzaam die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van patiƫnten met kanker en hun naasten (zorgprogramma's oncologie). Aarzel niet om een beroep te den op de oncopsycholoog van het ziekenhuis waar u in behandeling bent. De begeleiding in het ziekenhuis is bovendien volledig gratis.

Soms kiezen mensen bewust voor begeleiding buiten het ziekenhuis. De psychologische begeleiding buiten het ziekenhuis valt momenteel helaas nog niet onder de verplichte ziekteverzekering. Sommige mutualiteiten bieden wel (een beperkte) tussenkomst voor de begeleiding. Informeer hiervoor best even bij uw mutualiteit.